úterý 30. června 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 30.6. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 30.6. 2015
Skrýše má a pavéza má ty jsi, na slovo tvé očekávám. Žalm 119,114 K + Pán je věrný; on vás posílí a ochrání od zlého. 2.Tesalonickým 3,3
 Oba dva dnešní verše spojuje téma ochrany, kterou Bůh svým věrným poskytuje. Každý z lidí tuto ochranu někdy potřebuje - přivede ho také k tomu, že jde do sebe a uvědomí si, co je vlastně zač. A tak je to forma očisty, nápravy - nového počátku.
 První dnešní heslo to pak znázorňuje velmi malebně. Hospodin je pro žalmistu, modlitebníka "skrýše" a "pavéza". Tedy místo útočištné, kam se za ním nedostane žádný ohrožující nepřítel. Podobně ho pavéza ochrání, odrazí všechny další ataky. To vše proto, aby mohl člověk se dočkat Božího slova. To je přece to nejpodstatnější, orientační úběžník.
 Druhé dnešní heslo to pak vyjadřuje v hávu druhé epištoly Tesalonickým. V ní nejprve apoštol vyznává a vyjadřuje, že Pán je věrný - nikdy od svého následovníka neuhne, naopak ho ponese, když dotyčný nebude moci. Navíc nás i posílí, dodá nám vše potřebné, abychom to zvládli. Konečně nás i ochrání od zlého, abychom se mohli věnovat vděčnosti Bohu a dobrému našim bližním.
 Kéž i my si tuto Boží ochranu uvědomujeme a předáváme ...

Žádné komentáře:

Okomentovat