pondělí 15. června 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 15 6 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 15 6 2015
Panovník sejme potupu svého lidu z celé země. Izajáš 25,8 + Neurozené v očích světa a opovržené Bůh vyvolil, ano, vyvolil to, co není, aby to, co jest, obrátil v nic. 1.Korintským 1,28
Dnešní verše spojuje jako červená niť něco co je nepříjemné a přece stále přítomné i v našem dnešním světě. Tím spojovníkem je potupa, opovržení a podobné zkušenosti. A to přece prožil každý z lidí, již od svého nejrannějšího věku dítěte.
První dnešní heslo je vyznání svědka víry, které zaznamenal prorok spásy Izajáš. Popisuje situaci, kdy už nebude mít hlavní roli potupa, ostuda, opovržení. Ptáme-li se proč, pak máme spolu s prvními posluchači slyšet o sejmutí této potupy ze strany Boží. Bůh se o to postará právě proto, abychom my nemuseli nosit neunesitelná břemena.
Podobně, i když z jiného úhlu to vyjadřuje apoštol Pavel v prvním listu Korintským - Bůh si vybral jako své nejbližší, ty, které by si člověk dívající se pozemskýma očima nikdy nevybral. Ano, stačí ty dvě slova "neurozené a opovržené" - právě takové si vybral Bůh. Však i Izrael byl národem na okraji, když z něj učinil Hospodin vyvolený lid. A přece to Bůh použil a obrátil v pravý opak - podobně obrací lidská srdce bez lásky v srdce, která láskou překypují.
Kéž toto smíme pochopit a prožít i my právě dnes ...

Žádné komentáře:

Okomentovat