čtvrtek 18. června 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 18.6. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 18.6. 2015
Radostným srdcem zkrásní tvář, kdežto trápení srdce ubíjí ducha. Přísloví 15,13 + Čím srdce přetéká, to ústa mluví. Dobrý člověk z dobrého pokladu srdce vynáší dobré. Matouš 12,34-35
 Dnešní hesla jsou spojeny právě děním srdce, či obsahem srdce, které dává vyznít i jiným částem, či prostě zračí, čím člověk žije. A to myslím každý z lidí někdy prožil, že viděl na svém příteli, že se s ním něco děje - z obličeje, či z jiného, když se obvykle choval jinak.
 První dnešní heslo toto vyjadřuje dvojími obrazy - jednak, když má člověk radost, pak i jeho tvář zkrásní, nebo jak se jinak říká, rozjasní se tvář, je to z této tváře cítit. V druhém rozměru se však může stát, že trápení srdce zase ubíjí, ničí ducha - že není schopný nic promyslet a nijak rozumně ho používat, když v klidné, pokojné situaci je více jak dobrým pomocníkem.
 Podobně i druhé heslo z Matoušova evangelia ukazuje, že čím je srdce plné, tím i skrze ústa vyjadřuje. Nemůže jinak - proto je potřeba pečovat o to, abychom i my měli v srdci dobré věci. Jako ten zmíněný člověk, který má ve svém srdci dobrý poklad a vydává z něho.
 Kéž bychom i my usilovali nejen dnes, nýbrž každého dne o pokojné a radostné srdce ...

Žádné komentáře:

Okomentovat