čtvrtek 11. června 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 11.6. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 11.6. 2015
Volej ke mně v den tísně, osvobodím tě a ty mě oslavíš. Žalm 50,15 J + Všechnu svou starost vložte na něj, neboť mu na vás záleží. 1.Petrova 5,7
Oba dva dnešní verše spojuje situace, kterou prožívají dotyční, kterým jsou tyto verše věnovány. Jde o situaci tísně, či starosti a také, kterak se k nim staví ten, který je adresátem proseb v takových situacích. Smí sloužit jako vzor, či pomoc k cestě z podobné situace.
První heslo v hávu žalmu, je zase silně přitaženo k tomu, kde má člověk hledat pomoc. I když člověk zkouší všechno, a člověk zpravidla začíná nesprávnými možnostmi - je dobré vědět kam se vrátit, kde je jeho skutečná domovská adresa. Je zde zaznamenáno trojí - jednak volání v tísně, pak Boží odpověď ve formě osvobození a konečně i ta reakce osvobozeného, kterou má být oslava (a my na to příliš často zapomínáme).
Druhé dnešní heslo pak v hávu epištoly, dopisu, který sloužil jako "katechese", tedy vzdělávání před či po křtu - chce ukázat jak si "poradit", když máme starosti. A že to je obecná lidská zkušenost, to musíme přiznat my lidé všech dob a všech míst. Máme tuto starost vložit na Boha, protože mu na nás záleží, nepřeje si, abychom se trápili.
Kéž i my dnes budeme volat k našemu Bohu, který nás chce osvobodit, však mu na tobě, na nás všech záleží!

Žádné komentáře:

Okomentovat