úterý 16. června 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 16.6. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 16.6. 2015
Aj, dědictví od Hospodina jsou dítky. Žalm 127,3 K + Nikdy jste nečetli: "Z úst nemluvňátek a kojenců připravil sis chválu?" Matouš 21,16
Dnešní dvě hesla jsou spojeny s tématem dětí. A ti jsou pro své rodiče všechno a pro celou společnost obrazem budoucnosti, protože skrze ně se dochází k budoucnosti. Ale myslím, že je to téma, které je každému blízké, protože buď má své vlastní, či žije v blízkosti nějakých dětí.
První dnešní heslo z žalmů, modliteb ukazuje na vnímání, odkud děti pochází. Jsou dědictvím od Hospodina. A dědictví je přece to k čemu máme mít odpovědnost a lásku. Navíc je důležité, že nejsou jen tak naše, nýbrž od "Hospodina". Takže děti jsou darem, nejsou produktem pouhé lidské vůle. I to nám připomíná, že jsme za ně odpovědní Bohu.
Druhé dnešní heslo pak z evangelia Matoušova ukazují, k čemu si Bůh svá dítka povolal. A tím je "chvála" - právě tu si skrze ně chtěl připravit. Asi se ptáme, jak je to vlastně myšleno - myslí se na to, co je dětem vlastní, bezprostřednost a schopnost vyjádřit všechno zřetelně i když ne vždy přesně. Je v nich však jistý náboj, který smí rozproudit energii i v druhých a to si chce Bůh použít.
Kéž i my si uvědomíme, co pro nás děti znamenají a co je na nich dobré, kéž i my umíme vyznávat chválu Bohu, jako ta nemluvňátka.

Žádné komentáře:

Okomentovat