středa 3. června 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 3.6. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 3.6. 2015
Pánem jsi ho učinil nad dílem rukou svých, všecko jsi podložil pod nohy jeho. Žalm 8,7 K + Blahoslavení tiší, nebo oni dědictví obdrží na zemi. Matouš 5,5 K
 První dnešní heslo popisuje váhu a místo člověka zde na zemi. Není to zde zaznamenáno pro zvětšení, či jako podklad pro naši pýchu, nýbrž pro přijetí naší odpovědnosti za záležitosti pozemské. Nemáme být loutkami, pimprlaty, nýbrž spolupracovníky. A přitom máme zůstat pokornými, protože jde o dílo Božích rukou, z lásky k nám vytvořené a pro naše dobro. Smíme na druhé straně být osvobozeni od "zbožného" přistupování k tomu co nás obklopuje.
 Druhé dnešní heslo nám k tomu přináší pohled novozákonní, přímo z kázání na hoře. Ano, jedno z blahoslavenství, tedy prohlášení kdo je skutečně šťastným člověkem - ukazuje, že jsou jimi i tiší. Co se pod tímto myslí? Jde o ty, které se halasně všeho nedomáhají, nejde o němé, nýbrž takové, kteří ví, že je potřeba na prvním místě poslouchat Boží hlas, abychom porozuměli Boží vůli. A právě dotyční dostanou jako dědictví zemi.
 Kéž si i my toto dnes uvědomíme a Bohu za tyto dary vzdáme díky ...

Žádné komentáře:

Okomentovat