úterý 9. června 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 9.6. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 9.6. 2015
Tyto národy poslouchají mrakopravce a věštce, ale tobě to Hospodin, tvůj Bůh, nedovolil. 5.Mojžíšova 18,14 + Váš učitel je jeden, Kristus. Matouš 23,10
 Dnešní dvě hesla zdánlivě spolu tolik nesouvisí a přece je spojuje touha po vyznání jediného Boha, jediného Pána. Zase jde o záležitost kvality, než kvantity. Takže navazuje na první přikázání i na úvod, který před vlastním Desaterem nacházíme.
 První dnešní heslo pak ukazuje situaci, kterou běžně prožíval vyvolený lid, který byl obklopen lidmi, kteří se k Hospodinu nehlásili, měli své postupy jak se dostat k odpovědím. Vlastně v tom jsou si podobní i s našinci, kteří také mají své cestičky a "mrakopravce a věštce". Nejde toliko o to, že by se člověk nesměl ptát na budoucnost, na to, kterou cestou se má. Jenom je potřeba se ptát na správné adrese. Zjednodušeně řečeno, proč by se člověk měl ptát někoho, kdo není u pramene, zdroje?
 Druhé dnešní heslo to pak podtrhává. Chce vyjádřit, že my se máme učit jinde, ne u těch, kteří se zabývají pohledem do budoucnosti, nýbrž u těch, kteří jsou nadáni vhledem do Boží vůle. Abychom mohli a učili se životu, který se bude Bohu líbit. A vlastně i nám přinese "šťastný" život.
 Kéž i my si dnes uvědomíme, že nemusíme chodit za mrakopravcema a naopak se máme o to více učit u Pána Ježíše, jedinečného učitele a vlastně toho, kdo otevírá budoucnost a každý další lidský krok.

Žádné komentáře:

Okomentovat