pátek 12. června 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 12.6. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 12.6. 2015
Kdo miluje peníze, nenasytí se penězi; a kdo miluje hojnost, nebude míti užitku. Kazatel 5,10 K + Nedejte se vést láskou k penězům; buďte spokojeni s tím, co máte. Vždyť Bůh řekl: "Nikdy tě neopustím a nikdy se tě nezřeknu." Židům 13,5
Dnešní dvě hesla jsou velmi úzce spojené s tématem, kterým žije téměř každé lidské srdce. A tím jsou peníze. Myslím, že není člověk, který se neptá (pakliže má srdce a mysl v pořádku) jak se k nim postavit. A kolik jich znamená mít dost? A jsou, či mají být cílem lidského snažení?
První v hávu starozákonního pesimisty, či spíše realisty ukazuje, že nikdo, kdo penězům (jejich shánění a jejich obrany, aby nepřišla jejich hodnota vniveč) příliš propadne - ten se jimi nenasytí. Myslí se tím, že si nepřinese štěstí, že nedojde k naplnění života. A podobně a to jde spolu s tím, kdo zase má rád hojnost, tedy všeho dosti, ten nebude mít nikdy dost, nedojde k jeho naplnění.
Druhé pak v hávu epištoly Židům ukazuje, čím kristovec nemá být otevřený. Taková cesta ke štěstí a ani k dobrému nevede. Protože už tehdy jako dnes se ukazuje, kterak peníze (či mamon) je schopný člověka obrat o všechny mantinely, hranice a dodat mu vědomí, že se to rozumí samo sebou pro ně udělat cokoliv. Naopak my máme být spokojeni s tím co máme, máme z toho se radovat a být za to vděčni. Navíc je zde přece náš nebeský Otec, který slíbil, že nás nikdy neopustí a nikdy se nás nezřekne.
Kéž i my hledáme ke štěstí a k věčnosti jiné cesty a spolehneme se na Boží zaslíbení ...

Žádné komentáře:

Okomentovat