sobota 13. června 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 13.6. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 13.6. 2015
Hospodine, Bože můj, k tobě jsem volal, a uzdravil jsi mne. Žalm 30,3 K + Modlete se jeden za druhého, abyste byli uzdraveni. Jakubova 5,16
 Dnešní dva verše spojuje téma, které také se týká nás všech. A tím je otázka zdraví, respektive situace, kdy se ho nedostává. A pak je potřeba vědět, co si v takové situaci máme my počít, kam se obrátit o pomoc, když všechno ostatní selhává. A tak nás smí přivést k opětovnému uvědomění, že Hospodin je právě dárce zdraví a vlastně i lékařem lékařů.
 První dnešní verš to znázorní na verši žalmisty, modlitebníka - který zdánlivě rekapituluje, opakuje, co se mu stalo a kudy vedla cesta ven z jeho šlamastiky. Přivádí i ostatní k vědomí, že má cenu se starat, má cenu hledat adresu, kde se nadít pomoci. Prostě není marné hledat záchranu k umenšenému, či ztracenému zdraví.
 Druhý dnešní verš to přetahuje na odpovědnost každého z nás. A tak tato slova slyšíme v epištole Jakubově, které chce připomenout podstatnost skutků pro víru jednotlivce. Bez nich ani skutečná víra nemůže být, protože by to byla jenom velká hra. I proto máme jeden za druhého volat k Bohu, abychom byli uzdraveni. Ano, atmosféra, ve kterém žijeme, smí být léčivá i pro jednotlivé nemoci, jak ty, které vidíme, tak i ty vnitřní.
 Kéž i my si tuto velkou schopnost Boží uvědomujeme a umíme této vděčnosti a odpovědnosti dostát ...

Žádné komentáře:

Okomentovat