neděle 14. června 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 14.6. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 14.6. 2015
Bože, tvé milosrdenství je lepší než život. Žalm 63,4 + Jsem jist, že ani smrt ani život, ani andělé ani mocnosti, ani přítomnost ani budoucnost, ani žádná moc, ani výšiny ani hlubiny, ani co jiného v celém tvorstvu nedokáže nás odloučit od lásky Boží, která je v Kristu Ježíši, našem Pánu. Římanům 8,38-39
 Dnešní dvě hesla spojuje téma Boží lásky, i když ve vícero odstínech a vyjádřeních, jakoby to ani v celé šíři, výši, hloubce nešlo postihnout. Pěkně se zde ukazuje, kde jsou hranice lidského vnímání, chápání. To ne pro naše ponížení, nýbrž pro poznání našeho pravého místa, které člověku, synu Adamovu náleží.
 První heslo ukazuje vědomí modlitebníka, žalmisty o tom, co by mělo být určující pro každého. I když je to snad pro někoho přímo šokující, nejen překvapivého. "tvé milosrdenství je lepší než život" myslíme si, kdo to může říci, snad člověk, který prožívá těžké obtíže, či kdo se již ocitá na konci svých cest. Jenže myslím, že jde o názor pro všechny oblasti lidského života, protože bez Božího milosrdenství, stejně jako bez lásky Boží se žít nedá.
 Druhé dnešní heslo, vlastně hesla, protože máme před sebou dva verše z epištoly Římanům, krásně vykreslují a tak přibližují nemožnost postihnout Boží velikost, a právě o to větší Boží sklonění, které se nedá uzavřít do obvyklých lidských hranic, krabic. Kdo se o to pokusí, shledá své podnikání více jak směšné. Podstatné je, že ani nesprávné jednání, uvažování nás nemůže odloučit od lásky Kristovy a to je podstatné a dobré svědectví, které smí prorážet naši "neschopnost" tuto lásku pociťovat.
 Kéž i my si tyto dary uvědomujeme a umíme k nim ukazovat našim životem pro druhé...

Žádné komentáře:

Okomentovat