středa 24. června 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 24.6. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 24.6. 2015
Navraťte se, odpadlí synové, je výrok Hospodinův, neboť já jsem váš Pán. Uvedu vás na Sijón. Jeremjáš 3,14 + Za těch dnů vystoupil Jan Křtitel a kázal v judské poušti: "Čiňte pokání, neboť se přiblížilo království nebeské." Matouš 3,1-2
 Obě dvě dnešní hesla spojuje nelehká, nedobrá situace. Nikdo nemá lakovat nic na růžovo, když to tak není. Na druhou stranu takové hodnocení je jenom a právě pohledem člověka, navíc ještě přízemního, bez schopnosti dohlédnout dál. A to je druhý rozměr dnešních veršů, ba celku Písma. Člověk, národy mají kam se vrátit, budou-li chtít.
 Tak první dnešní heslo volá na prvním místě k návratu, to znamená, že dotyční zabloudili, odešli ze svého domova, kde jim bylo nejlépe. Však není náhoda, že jsou oslovováni jako "odpadlí synové". Tento odpad nemusí a nemá být na stálo - můžete se vrátit, protože vám váš návrat připravuji a rád vám s ním pomůžu, to je svědectví Hospodina, Boha Otce.
 Druhé dnešní heslo je pak ze slov, kázání a vystoupení Jana Křtitele, předchůdce Ježíše - ten kázal v judské poušti. A celé jeho působení se dá shrnout do těch slov "čiňte pokání". Je důvod k tomuto, protože vyvolený lid hodně odstoupil od své smlouvy s Hospodinem.  A navíc je zde rozměr další "neboť se přiblížilo království nebeské".
 Kéž i my si uvědomíme koho v Hospodinu máme ...

Žádné komentáře:

Okomentovat