pondělí 29. června 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 29.6. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 29.6. 2015
Hospodin, tvůj Bůh, zvrátil zlořečení tobě v požehnání. 5.Mojžíšova 23,6 + Nepřišel jsem, abych soudil svět, ale abych svět spasil. Jan 12,47
 Dnešní dvě hesla jsou spojena tím, co u Boha není na prvním místě. A na druhé straně to lidé mají rádi, i když ví, že jde o záležitost, která sebou nese velkou odpovědnost. Tím tématem je "souzení, či odsouzení". Naopak Bůh chce tuto rovnici škrtnout a přetočit ji v tu, která platí, chce vše nedobré v dobré změnit.
 A ukazuje to jednak prvním dnešním veršem, které to ukazuje, jak bychom my řekli až extrémně. Protože musí dojít k absolutní proměně - ze zlořečení v požehnání. Tu si můžeme říci, že to příliš často přivoláváme my, zejména když si usmyslíme, jak se jenom my budeme vylepšovat - ne bez Boha nemůžeme nic.
 Podobně to otevírá i druhé dnešní heslo - totiž důvod příchodu Božího Syna na svět v hávu slov evangelia evangelisty Jana. A tím není soud světa, nýbrž jeho záchrana, spása. To přece neznamená nic jiného, než to, že se bude snažit, aby otevřel dveře všem i těm, kteří se domnívali, že žádné nejsou anebo že se jich netýkají. Bůh však má na mysli dobro všech.
 Kéž i my dnes si uvědomíme, co je vlastním Božím zaměřením, a ať to i my umíme dosvědčit všem kolem nás.

Žádné komentáře:

Okomentovat