pondělí 8. června 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 8.6. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 8.6. 2015
Syn ctí svého otce. "Jsem-li Otec, kde je úcta ke mně?", praví Hospodin. Malachiáš 1,6 + Každý jazyk nechť vyznává: "Ježíš Kristus jest Pán." Filipským 2,11
 Dnešní dvě hesla spojuje termín cti a uctívání. Obě dnes vzdálená srdci našince, nebo tak nepochopené, že se mu nemusí dobře rozumět. A přitom jde o to, co či koho bereme za toho, kdo má pro nás váhu a pro tuto jeho váhu pro nás mu budeme vzdávat vděk a chválu. Opakem pak může být někdo, kdo "nemá váhu".
 První dnešní heslo skrze slova proroka Malachiáše klade svým tehdejším adresátům, jako i nám podstatnou otázku. Když přijímáte Hospodina za svého nebeského Otce, proč se k němu takto nechovají, proč k němu mají vztah, který není kořeněný vděčností? Ptáme-li se co muselo být za těmito otázkami, pak bychom museli vidět, kterak se vztah k nebeskému Otci projevoval - na jiném místě prorok ukazuje, kterak Hospodina ve skutečnosti stále šidili, třeba tím, že mu dávali nevhodná zvířata k obětem.
 Druhé dnešní heslo pak připomíná, co by mělo znít, jako projev uctívání našimi ústy. Právě že jimi zní příliš často nedobré záležitosti. A není lepšího obrazu, že všemi neslušnými slovy se naše ústa znečišťují, špiní. A tak nová náplň by se měla nést v duchu onoho vyznání "Ježíš Kristus jest Pán".
 Kéž i dnes si uvědomíme, že čest a uctívání není nic vzdáleného

Žádné komentáře:

Okomentovat