středa 17. června 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 17.6. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 17.6. 2015
Hospodin, náš Bůh, opatroval nás na celé cestě, kterou jsme šli. Jozue 24,17 + Tomu, jenž má moc uchránit vás před pádem a postavit neposkvrněné a v radosti před tvář své slávy, jedinému Bohu, který nás spasil skrze Ježíše Krista, našeho Pána, buď sláva. Judova 1,24-25
 Dnešní dvě hesla Jednoty spojuje jako téma Bůh opatrující. Snad se nám to jeví jako slovo z cizího světa, i když české přece vzdálené a potřebné znova a znova vysvětlovat. A přece podvědomě po nějaké bytosti, která člověka opatruje, touží každý.
 První z dnešních hesel je ze zajímavé knihy Jozue, jednoho ze dvou svědků víry, který se nebál vyrazit do země, kterou jim zaslíbil a kam je uvedl jejich Bůh, Hospodin. A tu na závěr svých cest, nejen do země zaslíbené, nýbrž i životní je schopný vyznat - že je Hospodin "opatroval na celé cestě". A já myslím, že si tohoto pečování všímá člověk i v "běžném životě" - jen je potřeba být otevřený.
 Druhé je vyznání slovy epištoly Judovy, menší z epištol a přece je zde podstatné zaznamenané. Bůh je schopný nás ochránit před pádem a dokonce nás postavit neposkvrněné před tváří Boží. Jako povzbuzení k tomuto vnímání je i připomínka spasení, které se odehrálo skrze Pána Ježíše.
 Kéž bychom i my nejen dnes si toto opatrování uvědomili a žili tím ...

Žádné komentáře:

Okomentovat