pátek 5. června 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 5.6. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 5.6. 2015
Jako laň dychtí po bystré vodě, tak dychtí duše má po tobě, Bože! Žalm 42,2 + Žízní-li kdo, pojď ke mně, a napij se! Jan 7,37 K
 Oba dva dnešní verše hesel spojuje téma, které zrovna letos se nám hezky pojí s počasím, které smíme společně prožívat právě nyní. Tím tématem je žízeň, a je myslím nám všem blízké a známé, kdo z nás někdy neměl žízeň? Jenže je žízeň a žízeň, tedy je jich vícero druhů, či "odrůd". O jiných než obvyklých nám právě dnešní biblické verše vypráví.
 První v hávu prosby žalmisty, volání zbožného modlitebníka. A to jeho přání se nese jednou důležitou žízní, či touhou - po blízkosti Bohu. Proč asi? Protože on moc dobře ví, že právě u Boha a s Bohem přijde na kloub všem podstatným záležitostem lidského života. Však Bůh je počátek a cíl všeho - on nejen dá sílu k vyjití na cestě, dá i rozpoznat cíl této cesty.
 Druhé pak v hávu evangelia Janova pak přibližuje působení a poslání Božího Syna jako toho, který přichází, aby napojil všechny hledající. Ano, Ježíš je zde proto, abychom už nemuseli plácat se ode zdi ke zdi. V něm nalezneme cestu i dveře života.
 Kéž právě dnes se nám něco z toho otevře, ať i my najdeme právě v Bohu možnost k napojení naší žízně ...

Žádné komentáře:

Okomentovat