neděle 7. června 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 7.6. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 7.6. 2015
Hospodin na tvém území zjednal pokoj. Žalm 147,14 + Usilujme o to, co slouží pokoji a společnému růstu. Římanům 14,19
 Dnešní obě dvě hesla mají za svoje společné téma pokoj. A to je téma více než do pranice v souvislosti s tím, jaké informace se nám v dnešním světě dostávají skrze zpravodajské kanály. Navíc jsme zaneseni nesprávným vnímáním, že si klademe rovnítko mezi pokoj a mír, jenže biblický termín je širší a jde do hloubky...
 První dnešní heslo opět z knihy modlitební, kterou máme jako velký poklad v Písmu svatém - prohlašuje, přináší důležité vyznání. Prostě, že je Hospodin tím, kdo zjednal na území Izraele i jeho jednotlivé části pokoj. Po pravdě není jiná možnost, aby takový stav vytrval, než že za ním stojí Hospodin sám, lidské dohody a smlouvy neobstojí - však jsme se toho mohli za pouhý lidský život kolikráte přesvědčit, v historii vzdálenější ani nemluvě. Smíme se však nadít, že Hospodin působí i dnes stejně jako za časů žalmisty.
 Druhé dnešní heslo z epištoly Římanům pak k tomu přidává i náš podíl. V tom je ostatně celek Písma významný, že si nepřeje, stejně jako Hospodin nějakého diváka na události spásy, ne chce nás mít za spolupracovníky. Proto pokud jde a je to na nás, pak máme usilovat o to, co vede k pokoji, a v dalším kroku ke společnému růstu, co pomůže každému k lepšímu vnímání svaté Boží vůle.
 Kéž si i dnes pravou hodnotu pokoje, jako jeho dárce uvědomíme a budeme na něm spolupracovat..

Žádné komentáře:

Okomentovat