čtvrtek 25. června 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 25.6. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 25.6. 2015
Hospodin vyčkává, chce se nad vámi smilovat. Izajáš 30,18 + Hle, stojím přede dveřmi a tluču; zaslechne-li kdo můj hlas a otevře mi, vejdu k němu a budu s ním večeřet a on se mnou. Zjevení 3,20
 Dnešní dvě hesla nás mají přivést k odhalení jedné z podstatných (možná nejpodstatnějších) Božích charakteristik. Není lehké ji zahlédnout, proto je potřeba ji častěji připomínat. Tím je totiž Boží smilování - a to je zase slovo jakoby z jiného světa - nepoužíváme ho, i kristovci mu méně rozumějí a přece ho mají a používají ve svém jazyku.
 První dnešní heslo to chce otevřít pomocí verše z proroka spásy Izajáše. Ten k této lásce sklánějící se, což může být šifra pro každé podobné smilování, slitování Boží přidává i Hospodinovu trpělivost, dlouhou trpělivost - to je právě ta otevřená náruč Otce, který vítá marnotratného, čili ztraceného a nalezeného syna. Navíc a to je oproti lidskému pozemskému očekávání podstatné - on se dočká !!!
 Druhé dnešní heslo to chce přiblížit slovy poslední knihy Písma, odkrytí závěrečných událostí pomocí svědka víry Jana. Zde zase k tomuto smilování ukazuje stálou aktivitu Božího Syna, který se nedá odradit, stále ťuká na lidská srdce s nadějí, že mu každý otevře a bude s ním tvořit obecenství, a bude s ním rozmlouvat.
 Kéž si toto Boží smilování uvědomíme a ať jej i dnes prožijeme a druhé k němu zveme.

Žádné komentáře:

Okomentovat