úterý 23. června 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 23.6. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 23.6. 2015
Mému srdci dáváš větší radost, než mívají oni z hojných žní a vinobraní. Žalm 4,8 + Naučil jsem se být spokojen s tím, co mám. Filipským 4,11
 Dnešní dva verše jsou spojeny v přístupu k realitě, ke skutečnosti. K tomu vědomí, že je potřeba být opatřen tím podstatným a z toho vyroste i spokojenost v dalších oblastech.
 První dnešní heslo to znázorňuje pomocí verše z žalmu - vykresluje větší radost, kterou poskytuje Bůh člověku, svou přítomností, svým slovem a vší jeho péčí, než mívají ti, kteří jsou obdarováni hojností žní a vinobranní. Asi by se to dalo přepsat i tak, že co z Boží strany přichází je i nad benefity v oblasti hospodářské. A to je myslím velmi dobře hozená rukavice po všechny časy i ten dnešní.
 Druhé dnešní heslo se to snaží přiblížit v přistupování apoštola Pavla - ten také je spokojený s tím, co měl. Ale nebylo to samo o sobě, i on jak zaznamenává, i on se to musel učit. A podobně i my se tomu musíme učit, jinak podlehneme tomu směru uvažování a jednání, že budeme chtít stále více a více, dáme více na matematiku a peněženku, než na srdce a svědomí.
 Kéž i my si dnes uvědomíme, že v Bohu máme vše podstatné a smíme se s tím spokojit a věnovat se našemu vztahu k Bohu a bližním...

Žádné komentáře:

Okomentovat