neděle 28. června 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 28.6. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 28.6. 2015
Povstaň, Bože, a ujmi se své pře. Žalm 74,22 F + Podobno jest království nebeské člověku hospodáři, kterýž vyšel na úsvitě, aby najal dělníky na vinici svou. Matouš 20,1 K
 Dnešní dvě hesla spojuje obraz a vyjádření Boha, jako plného síly a aktivity. A tak se skutečně v Písmu svatém představuje, jde o někoho, kdo něco činí, aby to bylo pro druhého. A aby se ten druhý měl dobře a byl vším potřebným opatřený.
 Tak dnešní první heslo, z knihy písní a modliteb je původně akutní zvolání. Něco jako, když my voláme "Pane, pomoz" a že jej používáme, skoro každý den. A tak i náš modlitebník volá povstaň Bože - připrav se k činu, nebo ještě moderněji zaktivizuj se. Tak, aby se mohl "ujmout své pře". Tu zase vysvítá spolehnutí na Hospodina jako zastánce spravedlnosti.
 Druhý dnešní verš je vzat ze známého podobenství, kde jde zase o přiblížení "nebeského království". A tam máme slyšet o Hospodinu, jako "hospodáři", který jde ráno, za úsvitu najmout dělníky na svou vinici. Ano, nepřehlédli a nepřeslechli jste se, šel za úsvitu, časně ráno. Od tohoto času je při díle, a my bychom si z toho měli vzít příklad.
 Kéž i my umíme přiložit slovo, či ruce k dílu, které smí sloužit ku cti Bohu a k radosti našich bližních.

Žádné komentáře:

Okomentovat