sobota 27. června 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 27.6. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 27.6. 2015
Jen maličko jsi ho omezil, že není roven Bohu, korunuješ ho slávou a důstojností. Žalm 8,6 + Z jeho rozhodnutí jsme se znovu zrodili slovem pravdy, abychom byli jakoby první sklizní jeho stvoření. Jakubova 1,18
 Dnešní dvě hesla jsou spojeny zvláštním tématem, totiž naším postavením před Bohem, pod křížem Kristovým. A tam si nemůžeme neuvědomit nic jiného, než naše vlastní hranice, naši nehodnost a na druhé straně vekou Boží lásku, aby se naše srdce i duše očistili a otevřeli.
 První dnešní heslo to ukazuje pomocí slov modlitebníka, v hávu žalmu. A přece i zde zní "jenom maličko jsi ho omezil". To je právě ten výraz o našich hranicích, že prostě člověk nemůže všechno, nýbrž co prospívá a dělá radost Bohu i našim bližním. Sice člověk "není roven Bohu", ale na druhou stranu jsme korunování slávou a důstojností. Takže dostáváme více, než si zasloužíme a než jsme schopni pochopit.
 Druhé dnešní heslo pak ukazuje člověk jako "prvotinu". Co to je - to je přece ta první, tedy nejlepší část sklizně. Právě tak si nás Bůh, Hospodin váží a činí všechno pro nás prospěšné. Abychom si toho byli vědomi, muselo však dojít k našemu "znovu zrození slovem pravdy", tedy otevřeni a proměněni evangeliem.
 Kéž si to nejen uvědomujeme, nýbrž i děkujeme a druhým o tom svědčíme.

Žádné komentáře:

Okomentovat