středa 8. července 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 8.7. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 8.7. 2015
Oči vaše viděly všecky skutky Hospodinovy veliké, které činil. 5.Mojžíšova 11,7 K + Co jsme viděli a slyšeli, zvěstujeme i vám, abyste se spolu s námi podíleli na společenství. 1.Janova 1,3
 Dnešní hesla spojuje "to, co oči viděli". To je pro nás velmi důležité svědectví, i když jak víme, Písmo svaté nám připomíná, že víra není z vidění, nýbrž slyšení. Nicméně i vidět Boží skutky nám může pomoci k povzbuzení a skrze naši zkušenost i dalším, kteří dosud nebyli obdarováni podobně.
 První dnešní heslo je z páté knihy Mojžíšovy, kdy se připomíná vše, čeho byli svědky příslušníci vyvoleného lidu. Ano, těch projevů Boží přítomnosti, tak jak se o nich smíme dozvídat na stránkách Písma svatého bylo mnoho, skoro by se dalo říkat, že šlo o celý jejich zástup. Bůh však nechce nikoho přetížit, nýbrž tímto přístupem vyjádřit svůj skutečný vztah k jednotlivci, i vyvolenému národu jako celku.
 Podobně to vyjadřuje autor první epištoly Janovy, kde právě toto viděné chce adresátům této epištoly předat. Je to velmi podstatné, aby i oni byli obdarováni touto zkušeností. Bůh totiž působí skrze jednotlivce, ale toto působení má být i pro další. Je to stejné jako s obdarováními, které nejsou jenom sami o sobě, nýbrž pro společenství, pro druhé.
 Kéž i my si toto Boží sklonění více uvědomíme a umíme to, co naše oči viděli sdělit a předat dál...

Žádné komentáře:

Okomentovat