úterý 7. července 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 7.7. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 7.7. 2015
Ať jsou tvé oči upřeny na tento dům v noci i ve dne, na místo, o kterém jsi řekl, že tam bude dlít tvé jméno. 1.Královská 8,29 + Kristus jako Syn je nad celým Božím domem. A tímto Božím domem jsme my, pokud si až do konce zachováme smělou jistotu a radostnou naději. Židům 3,6
 Dnešní dvě hesla jsou spojená tématem, nad kterým ne příliš často přemýšlíme. Dokonce jsme ochotní si myslet, že už to není tak potřeba. Tím spojovatelem je "Boží dům", nejprve snad jeruzalémský chrám, srdce vyvoleného národa, či jinak vyjádřeno "pupek světa", místo skrze které přichází Boží vůle, Boží dílo na svět.
 První heslo je z první knihy Královské, která už svým názvem navozuje dobové reálie. A v něm hráli hlavní roli vzorové postavy králů vyvoleného lidu Saula, Davida, Šalamouna i dalších, které se zapsali dobře i nedobře do paměti svého lidu. Pokaždé však chrám, Dům boží hrál významné místo, protože jak jsme slyšeli "v něm bude dlít Boží jméno". To je důvod neskonalé úcty, váhy pro každého Izraelce, ano do dnešních časů.
 Druhé dnešní heslo to přetahuje k novému Izraeli, křesťanům - v hávu epištoly Židům. Chce se tento obraz přetáhnout do vnímání, že my, křesťané jsme "Boží domem". Ukazuje, že podstatou Božího domu je to, co se v něm odehrává.
 Kéž i my to tak prožíváme, a příliš rychle se nevzdáváme svých "kostelů", nýbrž zkusme si vyprosit obdarování "vysvětlit", že právě na takových místech přebývá Boží jméno, Boží láska a milosrdenství ...

Žádné komentáře:

Okomentovat