pondělí 13. července 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 13.7. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 13.7. 2015
Roztrhněte svá srdce, ne oděv, navraťte se k Hospodinu, svému Bohu. Jóel 2,13 + Celník stál docela vzadu a neodvážil se ani oči k nebi pozdvihnout; bil se do prsou a říkal: "Bože, slituj se nade mnou hříšným." Lukáš 18,13
 Dnešní dvě hesla spojuje téma "pokání", postoj kajícníka. To je také záležitost, která je jakoby z jiného světa a přece bez ní člověk není v reálu. Člověk se v tomto postoji nemůže zaneřádit pýchou, či jinou nedobrotou.
 První dnešní heslo to vyjadřuje slovy proroka Jóele - ten právě připomíná, že se pokání, postoj kajícníka nemá projevovat jenom viditelně, tedy pro oči, nýbrž se má hlavně projevovat uvnitř. Srdce má před oděvem přednost - cílem všeho má být vrátit se k Hospodinu, protože jedině u něj je domov. Toto vše se může uskutečnit jedině tehdy, když se plně otevřeme Bohu.
 Druhé dnešní heslo je z podobenství o celníkovi a farizeji - a v něm právě celník bije sebe do prsou a vyznává svou hříšnost. Nemohl proto vyznávat nic jiného než "Bože, slituj se nade mnou hříšným". Před Boží tváří nic jiného říci nemůžeme, však i my jsme jenom omilostnění hříšníci.
 Kéž i my žijeme na každý den v postoji kajícníka a pokoře, abychom lépe rozuměli našemu postavení i úkolu ...

Žádné komentáře:

Okomentovat