čtvrtek 23. července 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 23.7. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 23.7. 2015
Sedím-li ve tmě, mým světlem je Hospodin. Micheáš 7,8 + Já jsem přišel na svět jako světlo, aby nikdo, kdo ve mne věří, nezůstal ve tmě. Jan 12,46
Dnešní dvě hesla jsou spojeny tématem světla. Bez světla života není, toho si všímali lidé od jakživa. Dnešní lidé by k tomu přidali nutnost síly sluneční pro vzrůst rostlin, které jsou základním stavebním materiálem pro každodenní jídlo člověka.
První z hesel ukazuje, kdo se má stát skutečným světlem a kdo má komu svítit. Prorok Micheáš to umí zřetelně vyznat - že on sedí ve tmě. Otázkou je a to nám smí posloužit k našemu vlastnímu vnímání - co je tou tmou, dobrou odpovědí ke které smíme s pomocí Boží dojít je, že je to všechno, co ruší vztah k Bohu. Celá tato temnota viděna až tehdy, když objevíme Hospodina jako naše světlo. Světlo proto, že dá smysl a cíl naší životní cestě.
Druhé z hesel je vyznání, které najdeme v Janově evangeliu. V něm vyznává a přiznává barvu Boží Syn, proč vlastně on na svět přišel, kvůli čemu přijal toto poslání. Přišel na svět, aby se stal světlem pro svět, aby každý, kdo jemu bude věřit, aby nezůstal ve tmě, aby ji s jeho pomocí zahlédl a dal smyslu jeho krokům.
Kéž i my objevíme skutečné světlo, které nám může pomoci na cestě následování ...

Žádné komentáře:

Okomentovat