neděle 5. července 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 5.7. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 5.7. 2015
Nuzného pozvedá z prachu, z kalu vytahuje ubožáka. 1.Samuelova 2,8 + Má-li někdo z vás sto ovcí a ztratí jednu z nich, což nenechá těch devadesát devět na pustém místě a nejde za tou, která se ztratila, dokud ji nenalezne? Když ji nalezne, vezme si ji s radostí na ramena. Lukáš 15,4-5
 Dnešní dvě hesla spojuje téma záchrany, pozvednutí z nedůstojné situace. A také co všechno je za tím, aby dotyčná bytost byla zachráněna. Není ostatně lepšího příkladu lásky k bližnímu, než právě tento případ.
 První heslo je z knihy, která popisuje děje vyvoleného lidu, které směřují k "obdržení krále" i když jim bylo vícekráte otevřeno, že to není to nejlepší. A přece právě v hávu těchto dějeprav slyšíme toto silné vyznání "nuzného pozvedá z prachu" a podobně i "z kalu vytahuje ubožáka". Tedy jinak vyjádřeno je schopný a ochotný se ujmout i toho, kdo je z pohledu světa odepsán.
 Druhé dnešní heslo je z podobenství o pastýři zachraňujícím jednu ztracenou ovci ze sta. A právě podobně postupoval Bůh Otec, stejně jako Syn Boží ve vztahu ke každému. Vždy se pokoušel projevit lásku, jít cestou záchrany až na samotnou mez, kterou si dovedeme představit. Umí i otevřít radost, která pak o to více vynikne, když je dotyčná ovce zachráněna.
 Kéž i my prožijeme právě takovou Boží pomoc a záchranu, která vede ke spáse...

Žádné komentáře:

Okomentovat