pátek 3. července 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 3.7. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 3.7. 2015
Tento ponížený volal a Hospodin slyšel, ve všem soužení byl jeho spása. Žalm 34,7 + Jakýsi muž ze zástupu volal: "Mistře, prosím tě, ujmi se mého syna." Lukáš 9,38
 Obě dvě dnešní hesla spojuje "volání o pomoc". A také, to je v podtextu - i povědomí o adrese, ke které dotyčný prosebník volá. O to totiž jde, vědět a nespustit se zřetele správnou adresu KAM a ke KOMU se obracet - toto povědomí v našem čase se ztrácí, lidé oproti dřívějším už neví KAM volat.
 V prvním dnešním hesle máme zachován jeden z příkladů. Tak modlitebník ukazuje příklad "poníženého", který volal. A překvapivě se dočkal odpovědi, protože ho Hospodin slyšel. Ostatně to je zvláštní vlastnost Hospodina, oproti jiným Bohům, že on je Bohem slyšícím a vyslýchajícím. Proto si uvědomil dotyčný, že i v nejhorším soužení poníženého byl jeho spásou.
 Druhým veršem pak byl z oddílu, podobenství v hávu evangelia Lukášově - kde usoužený otec se obrací k Pánu Ježíši a volal o pomoc - "prosím tě, ujmi se mého syna". Moc dobře věděl, proč se k němu obrací a neminul se záchranou. Rozhodně nestřelil vedle, naopak. Jak víme Bůh se ujal jeho syna a tím i jej, protože ho zbavil starostí a neřešitelné situace.
 Kéž i my prožijeme, že Bůh, je Hospodinem slyšícím a jednajícím ...

Žádné komentáře:

Okomentovat