středa 29. července 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 29.7. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 29.7. 2015
Nikdo není jako ty, Hospodine, jsi veliký a veliké je tvé jméno pro tvou sílu. Jeremjáš 10,6 + Ježíš se ptal učedníků: Za koho mě pokládáte vy? Matouš 16,15
Dnešní dvě hesla jsou spojeny otázkou po tom, za koho kdo považuje Boha. Co pro koho znamená - a to si musí každý z lidí, každý koho se Boží majestát, láska dotkne, odpovědět a vyznat. To nemůže udělat za druhého nikdo jiný.
První dnešní heslo je vyznáním z proroka Jeremjáše, který umí popsat, za koho Boha považuje. Vyjadřuje to obrazem nesrovnalosti všech ostatních, kteří se jako bozi jeví, ale nejsou jimi. Ne, Bůh, Hospodin je především veliký, a to tak, že překračuje i to, co obvykle pod tímto termínem rozumíme. Je to však vysvětleno i z druhé strany, veliké je i jeho jméno pro jeho sílu.
Druhé dnešní heslo je vlastně pouhá otázka Ježíšova jeho nejbližším. Smíme si ji však spojit i s námi, tedy brát to tak, že i nás se může Boží Syn zeptat. "Za koho mě pokládáte vy?" A my nemůžeme dát lepší a zřetelnější odpověď, než kterou dávali učedníci, Ježíš je Pán, Boží Syn, Spasitel, prostě všechno.
 Veliký a milostivý Bože, děkujeme ti, že se k nám každý den skláníš, že nám dáváš radost z tvé přítomnosti, kéž i my ti děláme radost na svých nejrůznějších cestách. Amen

Žádné komentáře:

Okomentovat