sobota 4. července 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 4.7. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 4.7. 2015
Hospodine Bože můj, v tebe doufám, vysvoboď mne ode všech protivníků mých, a vytrhni mne. Žalm 7,2 K + Blaze vám, když vás budou tupit a pronásledovat a lživě mluvit proti vám všecko zlé kvůli mně. Matouš 5,11
 Dnešní dvě hesla spojují ohrožení, od protivníků, nepřátel. A to je zkušenost, která je společná pro všechny lidi. Je jen otázkou, kterak se s tímto ohrožením, nepřátelstvím člověk vypořádá. Zda-li je nese sám, či si vzpomene na schopnost Hospodina, či možné "spolunesení" našich bližních.
 První heslo je právě takové volání o pomoc. Žalmista, modlitebník křičí z nouze a velkého nebezpečenství. Pomyslně jakoby neměl vedle, na blízku nikoho jiného, než právě protivníky, nepřátelé. Proto volá s takovou vehemencí, protože moc dobře věděl, že se jinde pomoci nenaděje. Jedinou možnou záchranou je, že jej Bůh vytrhne.
 Druhé heslo je pak z Matoušova "kázání na hoře", z oddílu, ve kterých čteme blahoslavenství. Tedy jednotlivá prohlášení, kdo že je šťastným, z pohledu Boha i vnitřně z pocitu člověka. A tady máme řečeno, že podobným šťastlivcem, blaženým má být někdo, kdo je tupený, zostouzený a pronásledovaný, dokonce i ten, o kom se lživě mluví. Máme tu i tu silnou doušku, že všechny tyto ataky jsou kvůli "Ježíši". Každopádně má ten, kdo je takto atakován, kam se utéci.
 Kéž právě v této roli Boha i my poznáme a umíme dosvědčit všem kolem nás ...

Žádné komentáře:

Okomentovat