středa 22. července 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 22.7. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 22.7. 2015
Rozmnožím je, nebude jich ubývat, oslavím je, nebude jich málo. Jeremjáš 30,19 + Království nebeské je jako hořčičné zrno, které člověk zasel na svém poli; je sice menší než všecka semena, ale když vyroste, je větší než ostatní byliny a je z něho strom, takže přilétají ptáci a hnízdí v jeho větvích. Matouš 13,31-32
 Dnešní dvě hesla spojuje téma velikosti, mnohosti skutečné a té, které se jeví. Velmi dobře to známe, že se nám žije lépe, když je nás více, cítíme se lépe, méně ohrozitelní atd. Jenže je otázka, co skutečně znamená velké, mnohost a co ne, co se tak jeví. Navíc jak víme, neodpovídá velikost, mnohost podle Písma a podle našich, lidských očí.
 První dnešní heslo přináší velké povzbuzení v situaci, kdy se zdálo, že vyvolený lid je více jak ohrožený. Zdálo se, že všichni mají nad ním na vrch. A tak by mohl jednoduše propadnout skepsi. Jenže a to tu chce říci i prorok Jeremjáš, co znamená velké množství a co malé, když to nejdůležitější záleží na Bohu, jemu stačí si proti tisícové armádě použít pár desítek bojovníků.
 Druhé dnešní heslo to ukazuje na obraze, který byl velmi zřetelný, každý ho nějakým způsobem zažil. Příklad ne malosti je ukázán právě na zrnku hořčičném, které je skutečně nejmenší a když je vsáté do země, je schopné vyrůst a dá velký keř, který v parném a horkém počasí může posloužit jako zdroj životadárného stínu. Podobně i ten, který se jeví jako nejmenší, když se opře o Boha, stane se velkým a pomůže mnohým.
 Kéž i dnes se učíme v Boží škole, co je skutečně velké a co na druhé straně malé ...

Žádné komentáře:

Okomentovat