pondělí 27. července 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 27.7. 2015




Hesla Jednoty Bratrské pro 27.7. 2015
Projev svou zázračnou milosrdnost, ty spáso těch, jimž třeba ochrany. Žalm 17,7 F + Po tom jsme poznali lásku, že on duši svou za nás položil. 1.Janova 3,16 K
Ty dnešní dvě hesla jsou zdánlivě tematicky nespojená - jenže jsou spojena v tom zásadním, rozpoznáním kým Bůh je, jak vstupuje do běhů našich životů, co pro nás podniká a že od svého laskavého pečování neodstoupí, pokud my před ním nezavřeme dveře.
První dnešní heslo to vyjadřuje akutním modlitebním voláním. Žalmista, modlitebník volá, křičí, aby se Bůh ujal svého díla, aby projevil své zázračné, neobyčejné milosrdenství, což je jedním z hlavních popisů jeho osobnosti. Krásné je pojmenování, které žalmista dává Bohu - on je spása, záchrana těch, kterým je potřeba ochrany. A kterým se jiná forma ochrany nedostane.
Druhé dnešní heslo je vyznání, co v posledku pro nás Bůh udělal, proč i my se k vyznání, že je spása, všech potřebných smíme připojit. Boží lásku je možné poznat i dnes, totiž z toho, že "duši svou za nás položil". Ano, Boží Syn dal za člověka, za každého svůj život, aby dotyční život v plnosti měli. Jaký by mohl být větší projev lásky, než právě ta sebeobětující se a vydávající se?
Bože, kéž i my se k tobě utíkáme a voláme o naši záchranu, spásu, která z tvého srdce vychází. Ať ji umíme dosvědčit lidem, kteří jsou na "konci" svých cesty - dej jim i nám nový počátek následování. Amen

Žádné komentáře:

Okomentovat