neděle 12. července 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 12.7. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 12.7. 2015
Stane se v posledních dnech, že nepozdvihne národ proti národu meče, a nebudou se více učiti boji. Izaiáš 2,2.4 K + Tázali se Jana vojáci: "Co máme dělat my?" Řekl jim: "Nikomu nečiňte násilí, nikoho nevydírejte." Lukáš 3,14
 Dnešní hesla spojuje jedno zajímavé téma, které je myslím našincům blízké - a tím je nenásilí, tedy přerušení násilí. A to je záležitost, atmosféra, po které všichni toužíme, přejeme si, abychom mohli být v pokoji. Sami ze sebe bychom tento koloběh nepřerušili, jedině z Boží pomocí a láskou je to možné učinit.
 První dnešní heslo je z knihy proroka Izajáše - který právě tuto dobu "nenásilí" spojuje s "posledními dny". To bude doba, která bude souviset s přelomem všeho dění ve světě. Hlavně se bude vyznačovat nutností se postavit na nějakou stranu, vyjádřit se, zda-li jsme pro, či proti Bohu. Mnozí však poznají, že cesta meče není správnou a dobrou cestou.
 Druhý dnešní heslo je pak z Lukášova evangelia - kde se ho ptají jeho nejbližší, co mají konat. A dostanou dvojí úkol - první "nemají nikomu činit násilí", třeba se nemají snažit někoho k něčemu tlačit, aniž by bylo na straně dotyčného nějaký navazující bod. Tím druhým úkolem bylo "nikoho nevydírat" - a to bylo také celkem běžný přístup k druhému.
 Kéž i my prožijeme tu možnost žít bez zbraní, bez násilí ...

Žádné komentáře:

Okomentovat