středa 15. července 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 15.7. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 15.7. 2015
Nedoufejte v knížata, v člověka, u něhož záchrany není. Žalm 146,3 + Povede-li slepý slepého, oba v jámu upadnou. Matouš 15,14 K
 Dnešní dvě hesla jsou spojeny v tématu nesprávného skládání naděje. Tedy, naší časté neschopnosti nasměrovat naši naději správným směrem. I když všichni jsme tu správnou adresu dostali do srdce, jak se kdo k ní postaví, to už je rozhodnutí každého z nás.
 První to ukazuje na dvojím příkladu, kde se často hledá záchrana. A přitom jde o vyloženě slepé cesty. Ta první nesprávná cesta záchrany je skládat naději v "knížata", tedy lidi mocné. Někdo by řekl zkratkou "politici". Ano, moc se musí snoubit s odpovědností, která zase je velmi podstatnou formou lásky. Podobně to je obecně s doufáním v člověka - i to je nesprávné a nepovede ke kýženému cíli.
 Druhé heslo to vyjadřuje zřetelným obrazem - když vede slepý slepého. Často je právě slepcem ten, kdo se halasně vyhlašuje za toho, který velmi dobře vidí. Je však radno se ptát "co ve skutečnosti vidí". A také co je podstatné vidět a co už tak důležité není. Nejpodstatnější je vidět, či nahlížet události, záležitosti pohledem Boží vůle, jenom tudy vede cesta do budoucnosti. Jinak dopadne každý jako v našem obraze, spadne do jámy.
 Kéž i my se neopíráme o nesprávné zdroje naděje a naopak se více přimkneme k našemu Bohu, pramenu jedinečné naděje.

Žádné komentáře:

Okomentovat