pátek 24. července 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 24.7. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 24.7. 2015
Vzdávám tobě chválu, Hospodine! Rozhněval ses na mě, tvůj hněv se však odvrátil a potěšils mě. Izajáš 12,1 + Kdo ke mně přijde, toho nevyženu ven. Jan 6,37
Dnešní dvě hesla jsou spojena jednou podstatnou Hospodinovou vlastností, kterou si musí všimnout každý, kdo není slepcem, či kdo přímo neodmítá toto vidět a rozumět tomu. A tím je věrná Boží péče, jeho pečování a snaha o to přispět každému k potěšení. Nejsou to však nějaká těšínská jablíčka, nýbrž potěšení z pramenů, které jsou čisté.
První dnešní heslo je z knihy proroka spásy Izajáše. Nejprve vyznává chválu, kterou si Hospodin zaslouží. Přitom nemůže opomenout svou vlastní "hodnost" - ano Hospodin se na něj rozhněval, na druhou stranu však v tomto hněvu nezůstával na stálo, na vždy. Není a nebylo to nikdy jeho cílem, nýbrž to byl projev odpovědnosti a snahy na proměně dotyčných. A tak i hledá cesty, aby se tento hněv může odvrátit a všechno směřovat k potěšení.
Druhé dnešní heslo je zase vyznání skrze ústa evangelisty Jana - který vyjadřuje přistupování Boha Otce, stejně jako i jeho Syna k nám lidem. Kdo k Bohu, k Ježíši přijde, toho on nevyžene ven. Leda že by se sám diskvalifikoval, ale to už je volba a odpovědnost každého z lidí.
 Kéž i my dnes a v každý čas si smíme uvědomit, jak velké potěšení v Bohu máme ...

Žádné komentáře:

Okomentovat