pondělí 6. července 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 6.7. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 6.7. 2015
Stvořím ovoce rtů, hojný pokoj, dalekému jako blízkému, praví Hospodin, a tak uzdravím jej. Izaiáš 57,19 K + Kristus jest pokoj náš. Efezským 2,14 K
 Dnešní dvě hesla spojuje téma pokoje. To je i zásadní téma pro celek Písma svatého - dokonce se přenáší i do pozdravu, kterým se členové vyvoleného lidu zdraví. Máme se občas ptát, co že je na něm tak zásadním. Problém je, že jej vidíme a vnímáme po způsobu světa jenom jako synonymum, náhradu za termín mír. A přece pokoj je mnohem širší, než negativně vymezené mír, který popisuje stav "bez války".
 První dnešní heslo je z proroka spásy Izajáše, který nám otevírá, že Hospodin je Bohem, který chce stvořit "ovoce rtů" a pak také hojný pokoj, a to dokonce pro všechny bez rozdílu. A to je myslím velké nóvum Písma, které lehce dnes přehlédneme, protože je to pro nás normálním. Zásadní je, že prorok dobře ukazuje, kterak právě pokoj, práce na něm v rodině, ve společnosti, smí být základem pro všelijaké uzdravení.
 Druhé dnešní heslo je vlastně jen krátké vyznání a přiznání. Prostě pro křesťana má být především pokojem Kristus, respektive skrze něj lze dosáhnout takového pokoje o který ho nemůže nikdo připravit. Když on jej stvoří, tak ho nikdo nemůže jen tak zničit ..
 Kéž i my konečně pochopíme kde je pramen pokoje a kéž z něj nejen pro nás čerpáme.

Žádné komentáře:

Okomentovat