úterý 21. července 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 21.7. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 21.7. 2015
Hospodin odplatí každému za jeho spravedlnost a věrnost. 1.Samuelova 26,23 + Blahoslavení, kteří protivenství trpí pro spravedlnost, neboť jejich jest království nebeské. Matouš 5,10 K
 Dnešní dvě hesla jsou spojeny tématem spravedlnosti. S tou máme co dělat každý den i my, i naše maličkosti. Respektive se sami sebe ptáme, co ta spravedlnost vůbec je. A v lepším případě si vzpomeneme na obraz spravedlnosti, která se pojí s právníky, totiž paní, která přesně zvažuje na váhách.
 První dnešní heslo je pak krásným vyznáním, za ho byl považován Hospodin, náš nebeský Otec. Především "odplatí každému", takže nikdo nezůstane bez odměny, bez toho, co sám způsobil. Proto jsou zde i ta slova "za jeho spravedlnost a věrnost", tedy každý ponese za své činy, za svá rozhodnutí odpovědnost, jednou bude někomu za ně odpovídat.
 Druhé dnešní heslo je ze známých Matoušovských blahoslavenství, které toto vnímání nese dál. A chce dodat i to, že je možné kvůli spravedlnosti trpět, vůbec se nemusí spravedlnost všem líbit a zdát jako dobré. Naopak, ten kdo jde cestou jenom své vůle, tomu bude jenom ke škodě a ne k užitku. A naopak, ti kdo nesou nějaké protivenství, pro tuto spravedlnost mají vědět, že právě jejich je království nebeské.
 Kéž i my si dnes uvědomíme váhu spravedlnosti a Boží úlohy na ní ...

Žádné komentáře:

Okomentovat