čtvrtek 16. července 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 16.7. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 16.7. 2015
Jako vyšší jsou nebesa než země, tak převyšují cesty mé cesty vaše, a myšlení má myšlení vaše. Izaiáš 55,9 K + Jak nesmírná je hloubka Božího bohatství, jeho moudrosti i vědění! Jak nevyzpytatelné jsou jeho soudy a nevystopovatelné jeho cesty! Římanům 11,33
 Dnešní dvě hesla spojuje "Boží majestát", nebo chceme-li to vyjádřit jinak nedostižitelnost v myšlení, či cestách Božích oproti našim cestám. Prostě a jednoduše vyjádřeno se chce vykreslit nebetyčný rozdíl mezi člověkem a Bohem. A to je nám potřeba si připomenout.
 První dnešní heslo to znázorní pomocí slov proroka spásy Izajáše - ten to vyjadřuje jako rozdíl mezi nebesy a zemi, tak jsou rozdílné cesty Boží oproti člověku, podobně i myšlení. Chce se tím vyjádřit, že nedostaneme se k jejich porozumění, když si je budeme přirovnávat našim cestám pozemským, lidským, tedy těm, které tak dobře známe ze svých životů.
 Druhé dnešní heslo je pak z významné Pavlovy epištoly do Říma, které to popisuje zase v mírách hloubky, kterou chce postihnout Boží bohatství, podobně i ty další nej - nevyzpytatelné soudy a nevystopovatelné cesty. Člověk si má prostě říci, dojít k tomu, že se musí Bohu člověk otevřít, aby mu porozuměl. Jinak bude stále tápat.
 Kéž i my na tento rozdíl nezapomínáme, nýbrž se na jeho vůli orientujeme a z jeho lásky žijeme ...

Žádné komentáře:

Okomentovat