sobota 11. července 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 11.7. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 11.7. 2015
Naamán řekl: Tvůj služebník už nebude připravovat oběti jiným bohům než Hospodinu. 2.Královská 5,17 + Nepřizpůsobujte se tomuto věku, nýbrž proměňujte se obnovou své mysli, abyste mohli rozpoznat, co je vůle Boží, co je dobré, Bohu milé a dokonalé. Římanům 12,2
 Dnešní dvě hesla jsou spojeny v tématu "jedinečnosti Hospodina" a víry v něj. I když právě z pohledu možného ohrožení, se kterými se smíme i my setkat dnes. Není to žádná vymyšlenost, právě naopak. I my se musíme s tím srovnat a umět podstatnosti vyznat.
 První dnešní heslo to znázorňuje na příběhu Naámana, který také prožil moc a lásku Boží. A ač člověk, který měl mnohou zkušenost v mnohých oblastech, kam byl svým panovníkem poslán - stejně nakonec byl přiveden k Hospodinu, jím uzdraven prožil pochopení, kdo je skutečným Bohem. Proto oběti jiným bohům je zbytečná, ba nedobrá aktivita.
 Druhé dnešní heslo to vyjadřuje upozorněním, které bychom měli vnímat často - nemáme se přizpůsobovat dnešnímu věku, protože jemu vládne, či dokončuje svou vládu jiný Pán, který je s Hospodinem v rozporu a sváru, jde o tvůrce nepokoje a povzbuzuje ke všemu, co vede k nelásce. Naopak je potřeba se nechat skutečným Bohem proměnit a v něj, jediného dárce naděje, dárce věčného života věřit.
 Kéž i pro nás víra v jedinečného Boha neznamená jenom nějakou formulku, nýbrž každodenní prožitek a nosné vyznání...

Žádné komentáře:

Okomentovat