pondělí 9. března 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 9.3. 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 9.3. 2015
Selže kůň, k záchraně nepostačí, velkou silou svou k úniku nepomůže. Ale oko Hospodinovo bdí nad těmi, kdo se ho bojí, nad těmi, kdo čekají na jeho milosrdenství. Žalm 33,17-18 + Sloužíme Bohu způsobem vnitřním, hledáme svou chloubu v Kristu Ježíši a nespoléháme se na ony vnější věci. Filipanům 3,3 P
 První naše dnešní heslo uvádí věci do správných mezí. Když se ocitneme v nelehké situaci a hledáme záchranu, často hledáme na nesprávných adresách. Chceme se opírat o to, co se tváří, že přece ve světě pomáhá. A tak je uveden jako příklad kůň, který by nás přece mohl odvézt z té problematické situace. A přece ani jeho velká síla k záchraně nestačí. Jenom síla je málo. Potřebná je moudrost, pochopení a vhled do situace. A tím je nadán ten, kdo je Bohu skutečně nablízku.
 Podobně i druhý dnešní verš ukazuje, kterým způsobem máme Pánu, Bohu sloužit - způsobem vnitřním, to znamená ze srdce, nesmíme tolik dát na "image", na odiv. I když to porušuje všechny pravidla dobré reklamy. Myslím si však, že dobré věci se vnitřním přesvědčením předávají. To neznamená, že nemáme dělat záležitosti s přesahem, nikoliv však pro odiv a reklamu, nýbrž jako službu těm, kteří také spolu s námi hledají smysl života.
 Kéž i nám je dnes dáno vědět, kde se smíme nadít pomoci v situacích neřešitelných lidským zrakem, či silou ...

Žádné komentáře:

Okomentovat