neděle 1. března 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 1.3. 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 1.3. 2015
Hospodine, až do nebes milosrdenství tvé, pravda tvá až do nejvyšších oblaků. Žalm 36,6 K + Kdo nás odloučí od lásky Kristovy? Římanům 8,35 K
 První dnešní heslo ukazuje žalmistu, zbožného modlitebníka, který je v úžasu nad Bohem samotným. A nemusí to být ojedinělé, když se Bohu v plnosti otevřeme, pak zahlédneme, i to, co je běžným lidským zrakem neviditelné. Proto může v úžase vyznat, kterak milosrdenství dosahuje nebes a podobně pravda až do nejvyšších oblaků. Chce se tím jistě vyjádřit, dosvědčit, že většího milosrdenství nebude a silnější pravda zde také nebude, proto je potřeba se přidržet toho, co přichází od Boha a neohlížet se jinam, kde můžeme dostat maximálně nedobré kopie.
 Podobně vyznívá i druhé dnešní heslo, kde zase apoštol Pavel ve své "theologické závěti" chce předat jistotu, že nás nikdo nemůže odloučit od Boží lásky. A to přece smíme dobře pozorovat v dnešním světě, jaké překážky my, či jiní stavíme Bohu do cesty a přece se přes ně dostane. Bůh má totiž s námi dobré úmysly, které se prosadí.
 Kéž i my dnes v podobném úžase tuto lásku, milosrdenství i pravdu prožijeme ...

Žádné komentáře:

Okomentovat