středa 18. března 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 18.3. 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 18.3. 2015
Má duše přilnula k tobě, tvá pravice mě pevně drží. Žalm 63,9 + Vím, komu jsem uvěřil a jsem přesvědčen, že on má moc chránit, co mi svěřil. 2.Timoteovi 1,12
 Naše první heslo ukazuje, jakou oporu má v Hospodinu každý věřící. Tak jako právě tento modlitebník, jehož modlitbu nám přináší tento žalm. A tento příklon k Bohu popisuje jako přilnutí mé duše k tobě - což je vyjádřením celostné orientace pro život. Duše zde znamená centrum ducha, duchovních oblastí, to místo, kde se rozhoduje o životní směřování. Díky tomuto přilnutí si pak člověk, každý věřící uvědomí, otevře se mu před jeho očima, kterak nás Bůh drží. A že bez této Boží ochrany, že by člověk skončil na nedobrém místě, rozhodně vzdálenější i od našich běžných představ životních cílů.
 Druhé heslo to pak hezky rozvíjí, do osobní roviny, kterak to prožíval a žil apoštol Pavel. A ten k tomu vyznání žalmisty přidává dva další rozměry, jednak toto přilnutí nemusí být jenom pocitové, protože zrovna on, největší misionář ranné církve dodává, že ví komu uvěřil a pak že tato ochrana je pro to jeho poslání, pro jeho místo v dějinách spásy. A tak je to i s námi, máme umět vyznat v koho věříme a nechat si dodat kuráž dohlédnou k Boží ochranné péči..
 Kéž i k tomu nám dá Bůh dnes sílu a nastaví nám duchovní zrak, abychom toto nepřehlédli....

Žádné komentáře:

Okomentovat