úterý 24. března 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 24.3. 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 24.3. 2015
Hospodin Bůh postavil člověka do zahrady v Edenu, aby ji obdělával a střežil. 1.Mojžíšova 2,15 + Od správců se nežádá nic jiného, než aby byl každý shledán věrným. 1.Korintským 4,2
 První dnešní heslo nás uvádí do části, kterou nazývají vykladači jako "předvěk". Tedy jednoduše vyjádřeno jde o příběhy, které stojí mimo čas, ale velmi znatelně nás ovlivňují. Přímo pak zde slyšíme o vlastní odpovědnosti a poslání prvního člověka. Hospodin ho postavil do rajské zahrady, aby ji obdělával a střežil. Možná, bychom to dnes opsali a popsali jako, že první člověk měl pečovat o tuto zahradu. A také ji střežit, to zase není nic jiného, než se pokusit zabránit všemu, co by jí mohlo škodit.
 Druhé dnešní heslo pak s tím předchozím spojuje úkol a poslání "správců". To bylo ostatně označení, které pak přejala Jednota Bratrská pro označení toho, kdo spravoval jednotlivý sbor. Zde se pak silně zdůrazňuje, že má být věrným. Všechno ostatní není tak podstatné. V jakém ohledu "věrný"? No přece na prvním místě ve vztahu k Bohu a také k tomu, co Bůh již předchozím otevřel a co lze nalézt v Písmu svatém.
 Kéž i my si uvědomíme, nejen dnes naše poslání, náš vlastní úkol a kéž jsme mu věrní ...

Žádné komentáře:

Okomentovat