úterý 3. března 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 3.3. 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 3.3. 2015
Milosrdenství Hospodinova plná jest země. Žalm 33,5 K + Každý dobrý dar a každé dokonalé obdarování je shůry, sestupuje od Otce nebeských světel. Jakubova 1,17
 První dnešní heslo bychom si měli připomínat často, někdy každý den. To tehdy, když jsme svolni k tomu pohledu, který nám předkládá svět - že země a všechno co je na ní jde ke špatnému. Ano, zajisté, že neodpovídá Boží vůli, jenže to neznamená, že by všechny její prostory naplněny "milosrdenstvím". To znamená, že všude byla a je dostupná pečující láska Hospodina - je potřeba se jí jenom otevřít, a pak se právě toto uvidí, pak se toto pochopí. Každý pak bude žasnout stejně jako žasl tento modlitebník.
 Jinak a přece silně to dokládá druhé dnešní heslo - připomíná nám lidičkám, odkud že pochází každý dar, obdarování. A na to je dobré si odpovědět, abychom nehledali jeho původ v nějakých našich schopnostech, silách a moci. Uvědomění si počátků a zrodu jich nám může dodat pokoru, která je dnes tak potřebná. Tu nejde o to, že bychom měli sami sebe považovat za nicky, ne jde o to, abychom byli pravdivými.
 Kéž i dnes si všímáme původu všech dobrých věcí, ať i dnes poznáme a zahlédneme, čeho je plna země ...

Žádné komentáře:

Okomentovat