čtvrtek 19. března 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 19.3. 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 19.3. 2015
Je to vaše převrácenost, jestliže je hrnčíř oceňován stejně jako hlína. Což říká dílo o tom, kdo je udělal: "On mě neudělal?" Což výtvor řekne o svém tvůrci: "On ničemu nerozumí?" Izajáš 29,16 + Člověče, co vlastně jsi, že odmlouváš Bohu? Římanům 9,20
 První naše dnešní heslo ukazuje lidskou převrácenost, oceňování člověka na úkor jeho stvořitele. A přece ne člověk stvořil Boha, ale Bůh člověka. Hezky vykresluje tento nesmysl prorok Izajáš na příkladu hrnčíře u kterého by takto mluvila hrnčířská hlína. Ten, kdo by nad tím skutečně uvažoval by se musel nad svým počínáním zasmát, zastavit a přehodnotit své životní putování. Musel by uznat Boží moc, péči a vzdát mu dík a ve vděčnosti putovat dalším životem.
 Druhé naše dnešní heslo tuto "drzost", či pýchu vykládá z pohledu apoštola Pavla, který to vyjadřuje v epištole Římanům - a nejdříve se ptá každého, kdo ji bude číst "Člověče, co vlastně jsi". Taková otázka by nás měla napadnout častěji, abychom došli ke své skutečné hodnotě a ne nějaké vymyšlené. Ale ten verš má druhou část "že odmlouváš Bohu". A že tohoto odmlouvání je tolik, až se přes něj nedá dostat k Bohu, ke svému srdci.
 Kéž si toto své postavení i dnes uvědomíme a vzdáme svému stvořiteli čest a slávu ...

Žádné komentáře:

Okomentovat