pondělí 23. března 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 23.3. 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 23.3. 2015
Zhřešili jsme už se svými otci, provinili jsme se, svévolně si vedli. Žalm 106,6 + Lékaře nepotřebují zdraví, ale nemocní. Nepřišel jsem pozvat spravedlivé, ale hříšníky. Marek 2,17
 První dnešní heslo vyjadřuje přijetí podílu své viny. Žalmista to pociťuje, jako vlastně to, co se dnes nazývá genovou výbavou - tedy to, čím jsme díky svým rodičům nasměrováni, vybaveni, prostě určeni. Nelze se jentak ze svého prostředí vymanit, vždy v nás něco z toho prostředí zůstává. Proto to není nějaké sebemrskačství, když v hříších otců vidí žalmista i následky pro sebe. V desateru je to pak formulováno pro třetí až čtvrtou generaci, ty nesou následky nesprávných kroků svých předků. Člověk z tohoto smí být osvobozen, když je složí před Boží tváří.
 Druhé dnešní heslo ukazuje, kdo skutečně potřebuje Ježíšovu zvěst, to co Boží Syn přináší do světa. Je vykreslen jako lékař a toho volají, či měli by volat především nemocní. Proto nepůsobí Ježíš v nějaké vysoké společnosti, nýbrž právě mezi hříšníky. Ti potřebují Ježíšovu, jakož i naši službu i když často v jiných hranicích, než na které jsme my právě zvyklí.
 Kéž i my si uvědomujeme pro koho Ježíš přišel a kde bychom i my měli přiložit ruku k dílu ....

Žádné komentáře:

Okomentovat