středa 5. srpna 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 5.8. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 5.8. 2015
Zdaliž co skrytého bude před Hospodinem? 1.Mojžíšova 18,14 K + Neboj se, toliko věř. Marek 5,36 K
Dnešní dvě hesla jsou spojeny tématem skrytosti Boží a povědomí Boha o tom, co zrovna my prožíváme. Ostatně to by mělo být vzorem i pro nás, pakliže někomu chceme posloužit, třeba i dosvědčit evangelium, nemůžeme, aniž bychom ho "neznali", pak i naše služba bude lepší a smíme se dočkat dobrého vyústění.
První heslo to vystihuje tou otázkou, zda-li je, bylo a bude něco skrytého před Hospodinem. Nebo jinak vyjádřeno, může být něco, o čem Bůh nebude nic vědět? Však známe termín, vlastnost, kterou připisujeme Hospodinu (totiž Vševědoucnost). A Bůh skutečně všechno ví, ne kvůli našemu potrestání, nýbrž pro pomoc nám, aby i on nás lépe znal.
Druhé heslo to vyjadřuje zase v jiném gardu, ale podobně. Jde o vyznání, že se člověk, který se opře o Boha, ten se nemusí bát, že by On o jeho situaci nevěděl. Naopak, Bůh mu vychází v různých akcích vstříc. Na lidské straně je potřeba jenom se spolehnout, složit svou naději v něj, tedy věřit a nadít se lepšího příštího, které z Boží strany přichází.
 Děkuji ti Bože, že pro tebe není nic skrytého, ani čím žije, raduje se, či se trápí naše srdce. Kéž i my se k tobě více utíkáme a umíme vyznat tvou schopnost proměnit naše cesty. AMEN

Žádné komentáře:

Okomentovat