úterý 4. srpna 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 4.8. 2015




Hesla Jednoty Bratrské pro 4.8. 2015
Cožpak nevíš? Cožpak jsi neslyšel? Hospodin, Bůh věčný, stvořitel končin země, není zemdlený, není znavený, jeho rozumnost vystihnout nelze. Izajáš 40,28 + Jedinému moudrému Bohu buď skrze Ježíše Krista sláva na věky věků. Amen. Římanům 16,27
 Dnešní dvě hesla jsou spojeny s krásným vyjádřením, vyznáním o Bohu, kým on je a jakým se má zrovna i našim maličkostem stát. Někdy pro zřetelné věci, záležitosti si musíme nechat někým otevřít oči, a v podobném stylu i srdce, abychom podstatné vnímali a nepodstatné dávali zatím stranou.
První dnešní heslo to krásně uvádí otázkami, kdy se snaží kníže proroků Izajáš "připomenout" pozapomenuté. Nejprve, že Hospodin je Bohem věčným, pak také stvořitelem "končin země", ano i toho, kam naše oči často ani nejsou schopné dohlédnout. Konečně není ani zemdlený, či unavený, jako jsme my, jako jsou lidé obyčejně. A podobně je nezměrná i jeho rozumnost, moudrost je totiž jeho souputnice (jak nám to připomíná kniha Přísloví).
Druhé dnešní heslo je závěr epištoly Římanům, konec modlitby, přání a touhy. Ano máme začínat, i uzavírat naše činění s chválou a vděčností našemu nebeskému Otci, stejně jako jeho Synu, Pánu Ježíši Kristu a to po všechny věky. Je zde přidána i Boží charakteristika "jediný moudrý", a právě z něj smí růst i naše moudrost.
 Děkujeme ti Bože Otče i Synu, že ač přebývající v majestátu své slávy a moudrosti k nám sestupuješ a stále nás tlačíš k dobrému i moudrosti - ať s ní umíme sloužit tobě ke cti a bližním k prospěchu. Amen


Žádné komentáře:

Okomentovat