čtvrtek 27. srpna 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 27.8. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 27.8. 2015
Kdo utiskuje nuzného, tupí toho, kdo jej učinil. Přísloví 14,31 + Nepohrdli jste mnou pro můj tělesný stav, ač byl pro vás pokušením, ale přijali jste mě jako anděla Božího, jako samého Krista Ježíše. Galatským 4,14 Ž
Obě dvě dnešní hesla jsou spojena tématem, že není dobré jednat s druhým podle toho, co se zdá očima. Aniž bychom ve skutečnosti věděli, co mají ve svém srdci.
První heslo to krásně přibližuje na rovnici nuzný/potřebný = o toho se stará Hospodin. Tak jako to učinil kdysi u potřebného vyvoleného lidu v Egyptě. A tady jde o to, že právě u Hospodina má nuzný zastání a není možné ho jenom pro jeho chudobu utiskovat.
Druhé dnešní heslo vyjadřuje v epištole Galatským, kterak je podstatné k druhému přistupovat jako k zvláštnímu poslu, protože nikdo nejedná jenom tak, vždy je jistý důvod konání. A podobně i ten, kdo Galatským svědčil o Kristu, byl k nim právě jím poslán, nejen ze své vlastní síly.
Bože smiluj se nade mnou, který příliš rychle a zbrkle jedná a dá na to co má jenom před očima, aniž by se tebe ptal na to, co je v srdci, duši druhého. Kéž se učím větší trpělivosti a pokoře a snaze se dopátrat pravého důvodu. AMEN

Žádné komentáře:

Okomentovat