pátek 14. srpna 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 14.8. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 14.8. 2015
Nejvyššího jsi učinil svým obydlím. Žalm 91,9 Z + Ježíš se modlil: Neprosím, abys je vzal ze světa, ale abys je zachoval od zlého. Jan 17,15
Dnešní dvě hesla, dva dnešní verše, které mají sloužit k zastavení, povzbuzení i napravení jsou spojeny zvláštním tématem, přebýváním, domovem v Bohu. Snad se může někdo ptát, kterak člověk může mít v někom, v nějaké bytosti domov. Ale jde přece o to, žít tím, co si dotyčná bytost přeje, co je jeho vůle.
První dnešní heslo je jakoby zvolání, či vyznání žalmisty. Člověk si častěji říká, že se právě v žalmech vedle modlitbě, máme učit i právě těmto vyznáním, kterých ne vždy jsme schopni a také k nim nejsme vždy ochotni. Zajisté nejsou všechny časy vhodné k vytrubování, ale nesmíme svá obdarování si nechávat sami pro sebe.
Podobně i druhé dnešní heslo je vyjádřením modlitby - a první prosbou je, že nechce "aby je vzal ze světa", tedy aby žili v jakémsi vzduchoprázdnu, ano i když ve zlém leží. Na druhou stranu i Boží Syn velmi dobře věděl, kterak je potřeba procházet "testováním víry". Proto je zde podstatná i druhá část Ježíšovy modlitby, "ale abys je zachoval od zlého".
Náš milý a veliký Bože, který nás zachováváš a vším dobrým obdarováváš, kéž i my v tobě nalézáme svůj domov, Ať i my tobě děláme radost a umíme vyznat tvou pečující lásku. Amen

Žádné komentáře:

Okomentovat