úterý 18. srpna 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 18.8. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 18.8. 2015
Dám jim jedno srdce a vložím do jejich nitra nového ducha. Ezechiel 11,19 + Přijali jste Ducha synovství, v němž voláme Abba, Otče. Římanům 8,15 K
Dnešní dvě hesla jsou spojeny tématem "jednoho Ducha", kterého Bůh dává svým lidem, a je jedno zda-li jde o lid První smlouvy, nebo Druhé. Podstatné je si uvědomit k čemu nás tento Duch vede, kterým směrem nám ukazuje, že je náš domov, ba to nejlepší kam můžeme jít.
První heslo to vyjadřuje ve slovech proroka Ezechiele, jednoho z trojice velkých proroků, pod jejichž jmény byli sebrány tématické výroky. A zde máme slyšet o tom, že Hospodin svým dá "jedno srdce" společné, které bude myslet i na druhé a bude se orientovat skrze Boží svatou vůli, k tomu jim právě pomůže nově darovaný duch.
Druhé heslo pak skrze slova apoštola Pavla z listu Římanům otevírá naše postavení, křesťané jsou dítka, synové a dcery Boží a právě pro toto nové postavení nemáme být schováni někde v koutě, ale jak jen můžeme, všemi cestami volat k Bohu "Otče". To mimo jiné znamená mít k Bohu vztah, jako mívá dítko ke svému rodiči, protože on má k nám tento vztah mnohem dříve.
Bože smiluj se nade mnou, že na dar jednoho srdce a jednoho ducha, který nás vede k vyznávání tebe, jako Otce zapomínám a činím z tebe spíše osud, než živou bytost. Kéž k tobě každý den volám a druhým dosvědčuji tvé dobré vstupy do osobních i národních, světových dějin, kdy se nás ujímáš a pozdvihuješ. Amen

Žádné komentáře:

Okomentovat