pátek 21. srpna 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 21.8. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 21.8. 2015
Bůh poznává to, co je ve tmě, a světlo s ním bydlí. Daniel 2,22 + Nevyslovujte proto soudy předčasně, dokud Pán nepřijde. On vynese na světlo to, co je skryto ve tmě, a zjeví záměry srdcí. 1.Korintským 4,5
Naše dnešní verše jsou spojeny s tím vyznáním, že Bůh, Hospodin vidí do všech situací, ne to co je jen před očima, nýbrž i "za rohem", ale a to je nejdůležitější vidí lidem do srdcí - a to nikdo jiný neumí. Proto lze o něm říci, že nás velmi dobře zná, mnohem lépe, než my sami.
První dnešní heslo je z knihy svědka víry Daniele. A v něm se právě vyjadřuje, že Bůh oproti nám vidí i to co je ve tmě, tedy nerozlišitelné pro naše oči i mysl. Proč je schopný tyto záležitosti rozlišit? Protože "světlo s ním bydlí". To neznamená, že má nejsilnější "baterku" či laser, nýbrž prostě má do těchto událostí, jednotlivých životů vhled.
Druhé dnešní heslo také navazuje na povědomí, že Bůh vidí do situací, které jsou neprostupitelné, nebo nesprávně rozuměné. Proto nám radí apoštol Pavel, abychom nespěchali se "soudy", či vyjadřováním se k záležitostem. Ona zbrklost spíše vede k nesprávným závěrům - čím se nechce vyjádřit, že nejsou události, ve kterých je potřeba se k nim ihned postavit. Právě Bůh "vnese na světlo" vše, co je skryté ve tmě a tím vykreslí záměry, či cíle dotyčných srdcí.
Bože smiluj se nade mnou hříšným, že příliš rychle soudím a ukvapeně jednám v situacích, ve kterých je potřeba chvíli posečkat a tak dojít k správnému závěru. Ať se učím v tvé trpělivosti a opřu se o naději a tvou lásku při každém mém činu. Amen

Žádné komentáře:

Okomentovat